Žulová deska jako kuchyňská linka. Jaká jsou pravidla správné péče?
Na kuchyňských linkách moderních a luxusnějších kuchyní je stále častěji objevuje žulová deska. Pokud si tento materiál našel cestu i k vám domů, velmi pravděpodobně jste s ním víc než spokojeni. Leštěná žula je pevná a odolná a spojuje v sobě krásu s praktičností. Avšak i ona má své limity a proto je třeba o ni jaksepatří dbát. Na oplátku bude sloužit ještě vašim vnoučatům. (O žulových a dalších kamenných linkách čtete více zde). V tomto článku si probereme několik pravidel údržby žulových kuchyňských linek.
Základem péče o žulovou desku je její impregnace
Ačkoliv je poréznost žuly minimální, bude vhodné její povrch vždy jednou za čas naimpregnovat. Podle toho, jak intenzivně žulovou desku využíváte, byste tak měli učinit jedenkrát až třikrát ročně. Jak poznáte, že si deska impregnaci zaslouží? Zkuste tento jednoduchý test:
- Nalijte lžičku vody na povrch desky a nechte zhruba 10-15 minut odstát.
- Následně vodu setřete suchým hadříkem.
- Zůstalo místo po setření trochu tmavší? Jestli ano, je načase povrch naimpregnovat.
Kvalitní impregnační přípravek by měl vyplnit póry kamene tak, aby nesál tekutiny a kuchyňské oleje, a zároveň by neměl zamezit propustnosti par – žula musí takzvaně „dýchat“. Solidní reputaci mají například přípravky firem Bellinzoni, Lithofin nebo Tenax. Před samotnou impregnací nezapomeňte desku důkladně vyčistit!
Co se stane, pokud impregnaci zanedbáte?
Deska bez impregnace je poréznější. Časem se do ní budou vsakovat tekutiny a zanechají skvrny, které bude čím dál obtížnější odstraňovat. Obyčejná voda je v takovém případě ještě vaší nejmenší starostí. Daleko horší budou skvrny od tuku, olejů a případně barviv. Ty se vytváří mnohem rychleji, obvykle během několika minut, a mnohem hůře se čistí. Deska tak ztrácí svoji původní krásu a působí až špinavě.
Dávejte pozor také na ocet a na agresivní čistící prostředky, jakými jsou například citrusové čističe či čističe na bázi kyselin. Ty se poměrně rychle zažírají do povrchu desky. Výsledkem mohou být poškozená plocha a ztráta barvy a lesku. Impregnace takové nebezpečí sice minimalizuje,ale i tak ale buďte raději opatrní. Srovnání čističů kuchyní co do účinnosti a šetrnosti najdete pod tímto odkazem.
Na co dalšího ještě dávat u žulových desek pozor?
- Nestoupejte si na ně. Žula je tvrdý materiál, ale ani jí velký tlak nesvědčí. Zejména na okrajích desky. Může vás lákat si na ni stoupat třeba při mytí oken, nebo při stírání prachu. Raději to však nedělejte.I když jsou žulové desky velmi odolné proti běžnému kuchyňskému provozu, na postávání rozhodně dělány nejsou!
- Buďte opatrní při odkládání rozpálených pánví, hrnců a pekáčů na desku. Žula samozřejmě vydrží mnohem větší teploty, nicméně jejímu povrchu takovéto opakované zacházení příliš neprospívá. Pokud jde o žulu opravdu kvalitní, nic by se stát sice nemělo, ale přece jen by se to nemuselo vyplatit.
- Také nic nekrájejte přímo na povrchu žuly. Prodejci často inzerují, že je to bez problému a u těch lepších desek je to možná pravda, ale proč zbytečně riskovat poškrábání povrchu? O zbytečném otupení nože nemluvě. Krájecí prkénko bude skutečně lepší.
Tak to byly naše tipy pro všechny, kteří zvažují pořízení žulové linky, nebo již jednu takovou mají. Pokud máte s tímto materiálem a jeho údržbou své vlastní zkušenosti, tipy a triky, napište nám je do komentářů!